De steekproef

 • Bijgewerkt

Voordat een deelnemer aan het examen begint, kijk je als coach een steekproef na. Deze steekproef bestaat uit een aantal opdrachten die de deelnemer reeds heeft gemaakt in het leerprogramma. Omdat het niet verplicht is om tussentijds opdrachten na te kijken, kun je aan de hand van de steekproef bepalen of de deelnemer de stof voldoende beheerst. 

Let op: de steekproef is dus geen onderdeel van het examenproces, maar gaat hieraan vooraf. De steekproef bekijken en beoordelen doe je als volgt:

 1. Ga naar 'Mijn deelnemers'. 
 2. Klik op de naam van de deelnemer die je wilt controleren, en vervolgens op de titel van het leerprogramma waar het om gaat. 
 3. Klik rechts naast 'Portfolio' op 'Examens'. 
 4. Wanneer de deelnemer 80% van het leerprogramma voltooid heeft, staat er automatisch een steekproef klaar. Is dit niet van toepassing, dan kun je de steekproef handmatig starten door op de knop 'Start steekproef handmatig →' te klikken. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de deelnemer minimaal 3 opdrachten heeft ingeleverd in het leerprogramma als geheel, en minstens één opdracht bij ieder thema.

  hc_m_LdJN6BBn4noRyc0jfDcAtWaRZC5ax0.png

 5. De steekproef zal meestal uit ongeveer 6 opdrachten bestaan, afhankelijk van het aantal opdrachten dat de deelnemer heeft ingeleverd. Klik onderaan de opdrachten op de blauwe knop 'Start beoordeling'. Je kunt ook de titel van een opdracht aanklikken om deze na te kijken en te beoordelen. 

  Let op: de opdrachten in de steekproef staan los van de reguliere opdrachten. Het kan dus voorkomen dat je een opdracht eerder al hebt beoordeeld binnen het portfolio, maar dat je deze opnieuw moet beoordelen in de steekproef.

 6. Na het bekijken van een opdracht kun je onder in het scherm de opdracht afkeuren of goedkeuren. Je kunt ook wat feedback voor de student aan de beoordeling toevoegen. Klik vervolgens op 'Sla beoordeling op'. Zolang je nog bezig bent met het beoordelen van de steekproef kun je de beoordeling wijzigen. 
 7. Klik vervolgens op 'Volgende opdracht' om de volgende opdracht in de steekproef te beoordelen. 
 8. Zodra alle opdrachten zijn beoordeeld verschijnen er twee knoppen onder de steekproef: 'Steekproef afkeuren', of 'Steekproef goedkeuren'. Wanneer je de gehele steekproef afkeurt, krijgt de deelnemer hier een melding van. Vervolgens kan deze de desbetreffende opdrachten bekijken en eventuele feedback doorlezen.
 9. Bij een afgekeurde steekproef kun je een nieuwe steekproef genereren. In deze steekproef zullen andere opdrachten staan dan die je net hebt nagekeken. Indien de student niet genoeg opdrachten heeft ingeleverd zul je hier een melding van te zien krijgen. In dat geval zou de student meer opdrachten in moeten leveren, zodat je alsnog een nieuwe steekproef kunt genereren. Via dit uitklapmenu bovenaan kun je een overzicht van het totaal aantal steekproeven zien, en de status daarvan.
  Schermafbeelding 2023-07-28 om 17.01.37.png

 10. Bij het goedkeuren van de gehele steekproef kun je vervolgens het examen vrij geven. Zodra je het examen hebt vrijgegeven heeft de student direct toegang tot het examen. Lees daarover meer in het artikel 'Het examen vrijgeven' onder Voor coaches > Het examen

  Bij het afkeuren van de gehele steekproef kun je, indien er genoeg opdrachten ingeleverd zijn, een nieuwe steekproef genereren. Klik daarvoor op 'Genereer nieuwe steekproef'. Als er niet genoeg opdrachten ingeleverd zijn kan de student nieuwe opdrachten inleveren, zodat er alsnog een nieuwe steekproef gegenereerd kan worden. 

Ontwerp zonder titel (17).gif

Wil je dit artikel printen? Lees hier hoe je dat doet. 

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.