De opbouw van een leerprogramma (deelnemer)

 • Bijgewerkt

Voordat je van start gaat met een leerprogramma moet je het eerst toevoegen aan jouw lijst. Vervolgens kies je een coach, opdrachtenset en niveau. Wanneer je dat gedaan hebt, kun je aan de slag met het leerprogramma. In dit artikel vertellen we je meer over hoe een leerprogramma is opgebouwd.

 

1. XP's

Bovenaan in elk leerprogramma scherm zie je een voortgangsbalk staan, die aangeeft waarin hoeveel XP's (experience points) je al behaald hebt. XP's behaal je door het maken van opdrachten, waarbij 1 XP gelijk staat aan ongeveer 1 uur. Het aantal XP's geeft dus aan hoe lang je (ongeveer) met een opdracht bezig bent.

Aan de linkerkant van de voortgangsbalk zie je het totaal aantal XP's van het leerprogramma staan. De gele ster met 'Eindopdracht' geeft aan bij hoeveel XP's je de eindopdracht mag aanvragen, indien deze aanwezig is. Deze grens ligt bij de meeste leerprogramma's op 80% van het totale aantal XP. Met de eindopdracht rond je het leerprogramma af. De eindopdracht is vaak een examen, maar kan ook een ander soort opdracht zijn.

 

2. Thema's of hoofdstukken

Veel leerprogramma zijn opgebouwd in thema's of hoofdstukken. Deze thema's of hoofdstukken geven meer structuur aan de verschillende opdrachten binnen een leerprogramma. Meestal is er geen specifieke volgorde waarin de thema's doorlopen moeten worden. Het komt echter wel eens voor dat de thema's in een bepaalde volgorde doorlopen moeten worden. Wanneer dit het geval is, is een thema afgesloten met een 'slotje', en moet eerst een bepaald aantal XP behaald worden in het vorige thema.

 

3. Opdrachtkaarten

Onder de progressiebalk zie je verschillende opdrachtkaarten staan. Op de opdrachtkaarten zie je de titel van de opdracht, en verschillende iconen. De betekenis van de iconen is als volgt:

 • Het groene icoon geeft aan hoeveel XP's je verdient met het maken van de opdracht
 • Het paarse of blauwe icoon geeft aan met hoeveel personen je de opdracht moet maken
 • Het rode icoon met het huisje geeft aan dat de opdracht geschikt is voor leren op afstand

 

Wanneer je op een opdrachtkaart klikt, wordt deze geopend.

4. Opdrachten - inhoudelijk

Wanneer je een opdracht opent, kun je lezen wat je moet doen en kun je aan de slag met de opdracht. We maken gebruik van verschillende soorten opdrachten op het platform. Bij de meeste opdrachten moet je actief aan de slag. Deze opdrachten zien er bijvoorbeeld zo uit:

De opdracht begint met een introductie. Hier lees je waar je in deze opdracht mee aan de slag gaat. Vaak wordt de introductie aangevuld met een video.

Vervolgens krijg je instructies over wat je precies moet doen bij de opdracht. Deze instructies zijn opgebouwd uit verschillende stappen. Soms bestaat een opdracht uit meerdere delen. De opdracht hierboven bestaat bijvoorbeeld uit twee delen. In elk deel van de opdracht moet je dan verschillende stappen doorlopen.

Om de opdracht af te ronden moet je een bestand inleveren. Dit is vaak een geschreven verslag waarin je wat vragen beantwoord hebt. Naast een verslag moet je ook soms een videoaudio-opnameafbeeldingen of ander bestand inleveren. Op deze manier bouw je een portfolio op, waarmee je later kunt laten zien dat je klaar bent voor de eindopdracht. Jouw coach beoordeelt namelijk jouw opdrachten, voordat je examen mag doen!

Bij sommige opdrachten krijg je eerst een stukje theorie om te lezen. Om te kijken of je de theorie goed begrepen hebt, moet je er vervolgens een vraag over beantwoorden. Dit kan bijvoorbeeld een multiple choice vraag of sleepoefening zijn. Deze opdrachten zien er bijvoorbeeld zo uit:

 

5. Opdrachten - beoordeling

Direct nadat je een opdracht hebt ingeleverd krijgt je automatisch het bijbehorende aantal XP toegekend. Ook krijgt je coach een bericht dat je de opdracht hebt ingeleverd, en kan je coach deze bekijken en beoordelen. Tijdens de beoordeling kan je coach een opdracht goedkeuren of afkeuren. Bij goedkeuring van de opdracht kleurt deze groen, en mag je het aantal XP behouden. Wordt de opdracht afgekeurd, dan wordt het aantal XP weer van je voortgang afgehaald. Je coach voorziet je van feedback op de afgekeurde opdracht zodat je deze kunt verbeteren.

 

6. De eindopdracht

Wanneer je in de progressiebalk het sterretje met 'Eindopdracht' bereikt, dan wordt er automatisch een steekproef aangevraagd bij je coach. Ons systeem genereert nu automatisch een willekeurige steekproef jouw opdrachten. Je coach moet deze opdrachten (opnieuw) beoordelen. Wanneer je coach de nagekeken steekproef goedkeurt, dan mag je de eindopdracht maken. De eindopdracht is vaak een examen, maar kan ook een ander soort opdracht zijn. In dit artikel lees je meer over de steekproef en het examen. Na het succesvol maken van de eindopdracht, heb je een leerprogramma afgerond!Veelgestelde vragen:

 • Kan ik de Eindopdracht ook aanvragen, voordat ik de aangegeven XP grens heb behaald?
  Ja dit kan! Je coach kan de steekproef handmatig voor je open zetten. Overleg hiervoor dus even met je coach. Denk er wel aan dat je jezelf voorbereid op de eindopdracht door het (gehele) leerprogramma te doorlopen. Wanneer je een deel van het leerprogramma niet doorloopt, kan het dus zijn dat je niet optimaal voorbereid bent op de eindopdracht!
 • Wat gebeurt er met mijn voortgang wanneer mijn abonnement is afgelopen of wanneer ik instellingen wijzig?
  Je voortgang blijft altijd opgeslagen! Wel heb je een abonnement nodig om verder te werken in een leerprogramma, en om de eindopdracht te kunnen aanvragen en voltooien. We hebben een artikel geschreven over het afsluiten van een (nieuw) abonnement. Wanneer je je instellingen wijzigt in een nieuw schooljaar, en hierbij ook de meest recente opdrachtenset kiest, kan het zijn dat je voortgang niet meer zichtbaar is. Ook dit kan altijd opgelost worden. Neem hiervoor contact met ons op.
 • De link in een opdracht werkt niet, wat kan ik doen?
  Het kan zijn dat je (technische) problemen ervaart. Probeer deze eerst op te lossen.  Mocht je er nog niet uitkomen, dan kun je het beste even contact met ons opnemen.
 • Kan ik een opdracht ook opnieuw inleveren?
  Ja, dat kan. Je kunt een nieuw bestand uploaden. Deze wordt toegevoegd aan alle geüploade bestanden voor de opdracht.
 • Het lukt me niet om een opdracht in te leveren, wat kan ik doen?
  Het kan zijn dat je (technische) problemen ervaart. Probeer deze eerst op te lossen. Ook kan het zijn dat je bestand te groot is om in te leveren (groter dan 100MB). Lees in dit artikel hoe je een grote video kunt inleveren.
 • Mijn opdrachten zijn verdwenen, wat moet ik doen?
  Vervelend! Dit kan gebeuren wanneer je (per ongeluk) in een verkeerde opdrachtenset zit. Bijvoorbeeld wanneer je begonnen bent in een opdrachtenset van vorig schooljaar, en er net een nieuw schooljaar begonnen is. Geen zorgen, je ingeleverde opdrachten en voortgang kunnen overgezet worden. Neem hiervoor contact met ons op.

Wil je dit artikel printen? Lees hier hoe je dat doet. 

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.