Podcast maken

  • Bijgewerkt

Je hebt de opdracht “maak een podcast over..” misschien al eens voorbij zien komen op het leerplatform. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een audio-opname maakt, komt ook de podcast kort voorbij.. Maar over podcasts is nog veel meer te vertellen! In dit artikel kom je meer te weten over het maken van een goede podcast.

 

1. Wat is een podcast precies?

Zoals je hierboven al kon lezen, is een podcast een audio-opname. Toch zijn niet alle audio-opnames ook podcasts. Een podcast is namelijk een programma: er zit een (vaste) opbouw in. Eigenlijk is het goed te vergelijken met een radioprogramma. Een radioprogramma wordt alleen op één moment uitgezonden, en een podcast kun je altijd en overal luisteren, wanneer het jou het beste uitkomt. Een soort Netflix zonder beeld. Meestal maak je een podcast-opdracht met meerdere studenten, omdat ook de meeste officiële podcasts door minstens twee mensen worden gemaakt.

 

2. Bereid je podcast voor

Het is belangrijk dat je al het een en ander hebt uitgedacht voordat je begint met opnemen. Bedenk welke opbouw je in de podcast wil hebben: een introductie, kern en een slot. Vaak maken podcasts gebruik van stellingen of vragen waarover een discussie of gesprek wordt gevoerd. Deze stellingen of vragen bereid je van tevoren voor. Als voorbeeld kun je een aantal podcasts luisteren: De Cryptocast over een serieus onderwerp en Geuzen & Gorgels met een minder serieus karakter. 

Als je met een team werkt, zorg je dat de taakverdeling duidelijk is. Gaan jullie met elkaar in discussie over de vragen/stellingen, of spreek je een verdeling af? 

 

3. Zorg voor geschikt materiaal

Wanneer je face-to-face met elkaar afspreekt of je neemt de podcast in je eentje op, kun je de dictafoonfunctie van je telefoon gebruiken. Meestal is dit van voldoende kwaliteit. Als je online met elkaar afspreekt kun je videobellen. Om het geluid van het gesprek op te nemen, kun je verschillende apps gebruiken. Microsoft Teams heeft hier bijvoorbeeld een ingebouwde functie voor. 

 

4. Bewerk de podcast

Zodra je klaar bent met opnemen, ben je nog niet meteen klaar. Het kan zijn dat er foutjes in de podcast zitten of een hoestbui van een van je gasten. Die wil je er natuurlijk uithalen! Met een programma als Audacity kan je dit soort foutjes uit je opname knippen. Je kunt hiermee ook leuke overgangen in de podcast verwerken, zodat verschillende onderwerpen van elkaar gescheiden blijven. Met Auphonic kun je problemen die de hele opname beïnvloeden (zoals ruis of grote volumeverschillen) uit je podcast halen.

 

5. Sla de podcast op

Wanneer je de podcast opslaat, kun je deze het beste als .mp3 opslaan. Dit bestandstype wordt door de meeste computers meteen herkend en gelezen. Zorg voor een duidelijke titel met bijvoorbeeld je eigen naam erin.

 

6. Upload je podcast

Vergeet niet om je mp3-bestand te uploaden bij de opdracht. 

Wil je dit artikel printen? Lees hier hoe je dat doet. 

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.