Opdrachten bekijken en beoordelen

  • Bijgewerkt

Onder het kopje ‘Mijn nakijkwerk’ kun je het gemaakte werk van je deelnemers nakijken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen examens, steekproeven, opdrachten en quizzes. In dit artikel leggen we uit hoe je opdrachten kunt bekijken en beoordelen, nadat we eerst de verschillen tussen deze vier categorieën nakijkwerk uitleggen.

 

  • Examens is natuurlijk waar het uiteindelijk allemaal om te doen is bij het behalen van een keuzedeel. Omdat examens de meeste prioriteit hebben staan ze helemaal links. Meer informatie over het nakijken van de examens met behulp van het beoordelingsformulier vind je hier.
  • Steekproeven zijn willekeurige selecties van opdrachten van een specifieke student die (hopelijk) bijna klaar is voor het examen. De opdrachten die je in de steekproef te zien krijgt worden willekeurig door het platform voor je gekozen. Het nakijken van een steekproef is pas klaar nadat je alle opdrachten die in de steekproef zijn opgenomen hebt nagekeken.
  • Opdrachten zul je het meest aantreffen in je nakijkwerk, want elke individuele opdracht die door je deelnemers wordt ingeleverd verschijnt hier. 
  • Quizzes zitten niet in elk leerprogramma, maar je kunt ze wel toevoegen aan je eigen leersets. Je kunt quizzes gebruiken om het kennisniveau van je deelnemers te testen. Een quiz kan uit verschillende typen vragen bestaan, maar vraagt niet van de deelnemer dat die een tekstbestand uploadt. Ook kunnen ze deels automatisch worden nagekeken (met name als je kiest voor meerkeuzevragen).

 

Hoeveel kijk je na?

Examens, steekproeven en quizzes moeten uiteraard allemaal worden nagekeken. Hoeveel reguliere opdrachten je nakijkt op het platform bepaal je zelf. Het hangt ook af van de student en het type leerprogramma waarmee je aan de slag bent. Als een gemotiveerde student bezig is met een keuzedeel dat diegene goed aankan is het misschien niet nodig om tussentijds opdrachten na te kijken. Je kunt dan wachten tot het platform vanzelf een steekproef uit de opdrachten van de deelnemer aan jou aanbiedt. Een andere student heeft misschien juist wat meer begeleiding nodig, waarbij je ervoor kan kiezen alles of bijna alles wat diegene inlevert na te kijken.

Je kunt meteen vanuit het coachdashboard een opdracht aanklikken om die na te kijken, maar je kunt ook eerst klikken op 'Bekijk alles' in de sectie 'Mijn nakijkwerk'. Vervolgens kun je de opdrachten aanvinken die je na wil kijken. Er verschijnt onderin een knop 'Beoordeel'. Wanneer je hierop klikt krijg je de eerste aangevinkte opdracht te zien. Nadat je die hebt nagekeken stuurt het platform je automatisch door naar de volgende.

 

 

 

Filteren

Je ziet onder de kop 'Nakijkwerk' een knop 'Filter' en een knop 'Eindopdrachten'. Beide knoppen kun je gebruiken om je nakijkwerk te sorteren. 

  • De knop 'Filter' biedt verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen de opdrachten van collega's die jou hebben gekoppeld niet weer te geven, of alleen opdrachten na te kijken die een specifieke badge hebben.
  • De knop 'Eindopdrachten' zie je meteen daaronder. Het is een snelfilterknop. Dat wil zeggen dat je met één klik meteen het filter voor eindopdrachten kunt activeren. Je krijgt dan dus alleen opdrachten te zien die de badge 'Eindopdracht' hebben.

     

 

Beoordelen

Wanneer je op een opdracht klikt, opent de detailweergave van de opdracht. Dit ziet er ongeveer uit zoals hieronder.

 

Deze weergave komt overeen met weergave van de deelnemer. Je kunt de gehele opdracht lezen, wat je kan helpen bij het beoordelen. Mocht je de opdracht omschrijving juist liever niet zichtbaar hebben, dan kun je deze uitschakelen met het schuifje 'toon opdrachtomschrijving' linksboven de opdracht.

 

Met de knop 'Volgende' kun je doorklikken tot het laatste deel van de opdracht. Links onderin kun je dan het ingeleverde werk van de deelnemer downloaden.

 

Je kunt met de tabjes 'Werkprocessen' en 'Kennis & vaardigheden' naast 'Ingeleverd werk' bekijken aan welke kerntaken, werkprocessen en kennis & vaardigheden de opdracht gekoppeld is. Deze kun je als uitgangspunt nemen bij het beoordelen van de opdracht.

 

Je kunt de opdracht beoordelen met door op 'Afkeuren' of 'Goedkeuren' te klikken. Optioneel kun je ook feedback toevoegen voor de deelnemer. Ben je klaar met beoordelen? Klik dan op 'Sla beoordeling op'. Vervolgens kun je er daarna nog voor kiezen om de beoordeling te wijzigen, of te voltooien. De deelnemer kan jouw gegeven beoordeling en eventuele feedback nu bekijken in zijn of haar omgeving. 

 

Eerdere versies bekijken

Het kan voorkomen dat je een opdracht afkeurt en een deelnemer een verbeterde versie in moet leveren. In zo'n geval kan het handig zijn om de verschillende versies met elkaar te vergelijken, en je feedback op de afgekeurde versie terug te lezen. Rechtsboven zie je de de inleverdatum van een opdracht. Als er meerdere versies zijn zit er een kader omheen en kun je erop klikken om een versie te selecteren. Je kunt dan je eigen beoordeling terugzien en eventuele eerdere feedback teruglezen.

versies_beoordelen.gif

 

 

4. Weergave voor de deelnemer

De deelnemer kan jouw gegeven beoordeling en eventuele feedback bekijken in zijn of haar omgeving. De deelnemer ziet meteen of de opdracht goedgekeurd, of afgewezen is. Wanneer een opdracht goedgekeurd is, ziet dit er bijvoorbeeld zo uit:

Heb je ook feedback gegeven? Dan kan de deelnemer deze feedback bekijken door op de opdracht te klikken. In de balk die verschijnt waarin wordt weergegeven of de opdracht is goedgekeurd of afgewezen, kan de deelnemer ook klikken op 'opmerkingen'. Hier verschijnt vervolgens de gegeven feedback.

Is een opdracht afgekeurd? Dan kan de deelnemer deze opdracht eventueel opnieuw maken en inleveren. Wanneer de deelnemer een nieuw bestand inlevert, verandert de status van de opdracht weer naar 'ingeleverd'.



 

Veelgestelde vragen:

  • Er staat een slot op het uitvoeren van de acties, hoe kan dit?
    Wanneer je geen acties uit kunt voeren, komt dit doordat je geen geldig abonnement hebt. Lees in dit artikel hoe het aanvragen van abonnementen voor docenten doorgaans geregeld wordt.
  • Zijn er voor de leerprogramma's ook antwoordmodellen beschikbaar?
    Nee, wij hebben geen documenten met antwoorden op de (vragen in de) opdrachten. Bij veel opdrachten is er namelijk niet één antwoord goed, maar gaat het juist om het proces en de interpretaties van de deelnemer. Wel is elke opdracht gekoppeld aan bepaalde werkprocessen en kennis en vaardigheden. Deze kunnen als uitgangspunt genomen worden bij het beoordelen van de gemaakte opdracht. Ook is er bij sommige opdrachten een 'docent instructie' aanwezig, die wat handvatten geeft.
  • In de steekproef worden mijn eerder gegeven beoordelingen niet weergegeven, hoe kan dit?
    Het klopt dat je bij het beoordelen van de steekproef eerdere beoordelingen niet terugziet. Dit is noodzakelijk omdat de steekproef een compleet apart onderdeel betreft. De steekproef heeft als doel om (extra) te controleren of de deelnemer klaar is voor de eindopdracht. Omdat sommige coaches er voor kiezen om opdrachten niet te bekijken en beoordelen gedurende het leerprogramma, werken we met de steekproef als laatste controle voordat de deelnemer aan de slag mag met de eindopdracht. Lees in dit artikel meer over de steekproef.
  • Moet ik een opdracht nakijken voordat mijn deelnemer XP-punten ontvangt?
    Nee, dit hoeft niet. XP's worden automatisch toegekend bij het inleveren van een opdracht. Wanneer je als coach de opdracht nakijkt en afkeurt, worden de XP's weer in mindering gebracht.

Wil je dit artikel printen? Lees hier hoe je dat doet. 

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.