Tweefactorauthenticatie (2FA)

 • Bijgewerkt

Wat is tweefactorauthenticatie?

Tweefactorauthenticatie (2FA) is een manier om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan je account. Het wordt ook wel tweestapsverificatie genoemd, omdat er na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord een extra stap wordt toegevoegd aan het inloggen. In de praktijk gaat dit meestal door middel van een app op je telefoon waarmee je een code genereert, die je vervolgens moet intoetsen tijdens het inloggen. Dat geldt ook voor de Tweefactorauthenticatie van All You Can Learn.

 

Waarom 2fA gebruiken?

Wanneer je 2FA hebt ingesteld zijn jouw opgeslagen gegevens beter beveiligd tegen hackers en andere kwaadwillenden. Zelfs wanneer iemand jouw wachtwoord kent kunnen zij jouw account niet binnendringen! Je hebt immers ook je telefoon nodig om in te kunnen loggen. Het lijkt misschien onhandig om elke keer een code in te moeten voeren bij het inloggen. Maar voor veel gebruikers is deze extra beveiligingslaag een verstandige keuze. Vergelijk het met het dubbel op slot zetten van je fiets.

 

Google Authenticator

Om 2FA in te stellen heb je een authenticator-app nodig, bijvoorbeeld Google Authenticator. Installeer eerst deze app op je telefoon:

Eventueel kun je ook een andere authenticator-app gebruiken, zoals die van Microsoft of Authy.

 

Hoe stel ik 2FA in?

Om 2FA in te schakelen volg je deze stappen:

 1. Log in op je All You Can Learn-account.
 2. Klik rechts bovenaan op je naam en kies voor 'Mijn account'.

  Schermafbeelding_2023-05-04_om_14.12.59.png

 3. Er opent een nieuw scherm. Klik aan de rechterkant op 'Beveiliging'.
 4. Klik op de rode knop met het woord 'Inschakelen'.

  Schermafbeelding_2023-05-02_om_16.54.21.png


 5. In beeld verschijnt nu een QR-code. Open de authenticator-app op je telefoon en klik op het plus-symbool rechts onderin. Scan de QR-code met je authenticator app. Nu is de authenticator-app gekoppeld aan je All You Can Learn-account!

  Schermafbeelding_2023-05-02_om_16.56.56.png

 6. Je krijgt een code in beeld op je telefoon. Deze voer je vervolgens in onder de QR-code op je scherm. Klik op 'Volgende' om door te gaan.
  Schermafbeelding_2023-05-02_om_16.57.15.png

 7. Je krijgt daarna een set van tien herstelcodes te zien. Deze codes kan je gebruiken als je telefoon thuis is blijven liggen, gestolen of defect is geraakt.
  Bewaar de herstelcodes zorgvuldig voor het geval je telefoon onbeschikbaar raakt! Zonder code kun je namelijk niet meer inloggen.

  Klik vervolgens op 'Volgende'.

 8. Gelukt! Je hebt nu 2FA ingeschakeld. In het vervolg moet je nu altijd een code invoeren nadat je jouw e-mailadres en wachtwoord hebt ingevoerd. De codes worden om de 30 seconden ververst. Gebruik altijd de meest recente code.

  Wanneer je een keer je telefoon niet mee hebt kun je de codes gebruiken die je hebt gegenereerd bij het aanzetten van 2FA in stap 7. Zorg ervoor dat je op tijd nieuwe herstelcodes genereert wanneer ze bijna opraken! Je kunt dit doen door opnieuw naar 'Mijn account' te gaan (zie stap 2) en te klikken op de knop 'Genereer herstelcodes'.

  Schermafbeelding_2023-05-04_om_14.20.26.png


2FA uitzetten

Als je niet langer gebruik wilt maken van 2FA kun je deze extra beveiliging ook weer uitschakelen. Ook als je wisselt van telefoon of telefoonnummer moet je 2FA tijdelijk uitschakelen. Dit doe je door:

 1. Naar 'Mijn account' te gaan en vervolgens 'Beveiliging' aan te klikken. Je ziet aan de rechterkant een knop waarmee je 2FA kunt uitschakelen. Let op: om 2FA uit te zetten moet je nog wel een nieuwe verificatiecode invoeren! 
 2. Nadat je de verificatiecode (de meest recente code van je authenticator-app) hebt ingevuld klik je op 'Volgende'. Je krijgt vervolgens een bevestiging te zien de tweestapsverificatie uitgeschakeld is. Je hoeft daarna niet meer met de authenticator-app in te loggen. 

Wil je dit artikel printen? Lees hier hoe je dat doet. 

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.